Samboerkontrakt

Samboerkontrakt

Samboerkontrakt eller samboeravtale er en avtale mellom samboere som beskytter begge partene og klargjør hvem som eier hva i husstanden. Det bidrar til at oppgjør ved samlivsbrudd blir enklere og rettferdig. Som samboere er man to økonomiske individer, og det er viktig at avtalen sier noe om hva som skjer om en av partene dør.

Alle samboere trenger en samboerkontrakt. Et godt råd er å tenke gjennom hvordan inntekt brukes i samlivet. Hvordan den ene betaler ned lån og den andre betaler for forbruksvarer som melk og brød.

Image

Eierskap i boligen

Det viktigste er ofte å tenke ordentlig gjennom eierskap til boligen. For samboere er det ikke noe felleseie, slik det er ved ekteskap. Hvis den ene eier boligen når dere blir samboere, er eierskapet slik også om det blir slutt mellom dere. Den som flyttet inn kan derfor stå på bar bakke etter et langvarig forhold, samtidig som boligprisene har økt i løpet av samboerskapet. Dette kan være dramatisk, og dere bør ta sikte på at begge får andel av bolig og verdistigning i markedet.

Samboer har gjeldsutfordringer

Du står ikke ansvarlig for din samboers gjeldsopptak, bortsett fra hvis du er medlåntaker eller kausjonist. Kreditorene kan derfor ikke gå etter din formue. Likevel kan din samboers økonomiske opptreden påvirke deg. Dersom dere eier bolig sammen, kan kreditorene gå etter hans andel av boligen, og dette kan medføre at dere må flytte. Det er derfor viktig med åpenhet i samboerskapet rundt gjeld.

Avtalen bør inneholde områder som:

  • Hvordan fordeling skal gjøres ved et brudd eller død.
  • Eierandel i eiendom som hytte og bolig ved et samlivsbrudd.
  • Hvem som eier nye ting som anskaffes, verdiutvikling og påkosting ved oppussing.
  • Hvem har ansvaret for løpende utgifter som barnehage, mat, avgifter osv.
  • Hvem har ansvar for forsikringer, sparing og eiendel i dette.
  • Ansvarlig for og hvor stor del hver tar av boliggjeld og annen gjeld.

Snakk med oss

Gratis og uforpliktende!

fas fa-phone

+47 96 50 97 30

Kontakt oss

logo
LOGO
Finansformidleren AS
Org. nr: 928737705
fas fa-home

Gullhaug Torg 1,
0484 Oslo

fas fa-phone-alt

+47 96 50 97 30

far fa-envelope
post@finansformidleren.no